Selecteer een pagina

SCRABBLE met HEERCO WALINGA

In samenwerking met het Nederlands Dagblad

Ronde 17

Nou zeg, dat was me het rekenwerk wel, die inzendingen van ronde 16. De onderste lijn (de O-lijn) werd natuurlijk gretig gebruikt, en het was maar net welke letter er op het lichtblauwe 2 X letterwaardevakje zou komen te liggen wat het verschil van 2 punten in de score zou betekenen. NATPERS (vanaf HO9) is het geworden en leverde 6 punten meer op dan PANTERS (vanaf HO8) en NAPERST (vanaf HO9). Een goede tweede mogelijkheid met een score van 104 punten lag diagonaal aan de andere kant van het bord: VERSPANT (VB1). En de slimmerds die wel PANTERS hadden gevonden, maar het 1 vakje naar rechts verschoven (vanaf HO9, dus), verdienden 103 punten. Allemaal heel fraaie scores. Onder de 100 punten bleven de volgende inzendingen: PANTSERS (VB12, 82); PRESSANT (VC12 of VB12, 80); VERPATS (VB1, 51); PREST (HO11, 47); PERST (HO11, 44); AVERS (VA1, 36); STROPEN (HC7, 32); RAPSTEN (VC12, 26); SPITTER (HK1, 26).

Het blijft, ook met NATPERS het spel van de lange woorden. Als het zo doorgaat – en BENMOST, de letters waarmee we ronde 17 spelen bieden zo te zien ook wel mogelijkheden – worden opnieuw uitgelegd, tja, dan raakt het groene zakje gauw leeg. Er zitten nog 9 blokjes in, en met de 7 letters die nu op het plankje staan, komt het einde van spel 18 al aardig in het zicht.

AVERS keek ik nog even na en kwam tot de aardige ontdekking dat het woord zelf als verouderd wordt aangemerkt. Het komt uit het frans. En één betekenis is ‘afkeer’. Daarop volgt in het woordenboek ‘aversie’, van hetzelfde Franse woord afgeleid, en dat blijkt niet verouderd te zijn. Een tweede betekenis van ‘avers’ is: de beeldzijde van een munt of medaille. ‘Revers’ is dan de andere kant van de medaille of het muntstuk.

Tenslotte: vanwege een komende vakantie van onze administratrice, zal de puntentelling na ronde 17 wat later op de website worden geplaatst. Dus als u uw nieuwsgierigheid dan wat kunt bedwingen zouden we u dankbaar zijn.

Veel succes met BENMOST. Even flink doorpuzzelen leverde voor ronde 16 de score van 106 punten op. Dat zal lastig te evenaren zijn, maar wie weet?

 

SPELBORD

ACTUELE STAND

De laatst bekende stand van dit spel is hier in te zien.

WOORD INZENDEN

CONTACT

Over Scrable:
scrabble@walinga.org

Over de website:
johan@riemer.nl

Heerco Walinga is eigenaar van
Riemer & Walinga Boekverkoopers
te Ermeloo

p

INFORMATIE

Elke veertien dagen wordt op zaterdag een ronde in het ND geplaatst. U kunt uw oplossing insturen met het formulier hierboven of per briefkaart zonder envelop aan:
Martha Riemer
Kadoelen 29
8326 BA  Sint Jansklooster

Mail: scrabble@walinga.org.

SPELREGELS

De spelregels die voor dit spel gelden wijken niet erg af van de normale spelregels. 

Er zijn wel wat extra regels omdat we online spelen.

U kunt ze HIER lezen.