WOORD INZENDEN


Naam:*

Woonplaats:*

E-Mail*


Woord:*

Startpositie:*

Richting:*Opmerking:

 

SPEL 15

RONDE 4

BORD-5.png

Na drie keer alle letters kwijt, met bijbehorende respectabele score is 36 punten voor MENGT (verticaal vanaf D11) wel wat mager. Het kon ook verticaal vanaf G11 gelegd worden, en enkele deelnemers stuurden dat ook in, maar dan was het maar 35 punten waard. Niet iets om van de daken te schreeuwen.

Verder waren er nog 11 goedgekeurde oplossingen: STENG (ook vanaf VG11, 34); MEST, GENST en ENGST (ook goed voor 34 punten, gelegd vanaf resp. VE11, VD11 en VD11); ONTMENG (HB8, 32); MENG (VA4, 30); TONGDEN, STANGEN en GONSDEN (22 punten vanaf resp. HD4, VF9 en HD4); MENGT (HE8, 20); STONED (HD3, 18).

‘Ontmengen’ viel me als begrip daarvan het meeste op. Een merkwaardig woord. Na het mengen van twee of meer bestanddelen ga je dan weer ontmengen. Dat kan alleen als je mengt met stoffen die niet met elkaar reageren en dan een nieuwe stof vormen. Chemie, en dan zeker de organische chemie was nooit mijn sterkste kant op school, maar vooral werken in de keuken leerde mij dat ontmengen een superlastige klus is. Tenminste… als je dat zou willen. Want mengen heeft in de meeste gevallen een doel: je voegt twee stoffen bij elkaar, dan roeren, koken of schudden en je hebt iets wat jou beter uitkomt, wat lekkerder is of wat mooier wordt (zoals bij verf).

Maar niet alleen met stoffen. Ook met ideeën of ontwikkelingen, bedacht ik. En dat bedenken werd ‘mede mogelijk gemaakt’ door het lezen van ‘En de aarde bracht voort’ over geloof en evolutie, van dr. Gijsbert van den Brink en de artikelen die daarover geschreven werden. Meng geloof en evolutie en dan wordt ontmengen een lastige klus. Tenminste… als je dat zou willen.

Het gaat rond dit Scrabblespel te ver om die filosofie verder uit te werken, maar het toont wel aan dat woorden en taal veel meer zijn dan alleen maar zakelijke weergave van de werkelijkheid.

Verder met ACEJNNS. Ziet er niet echt veelbelovend uit als je alle letters wilt uitleggen. Maar wie weet komen er nog verrassingen uit de hoge hoed van u als deelnemer.

CONTACT

Over Scrable:
scrabble@walinga.org

Over de website:
johan@riemer.nl

Heerco Walinga is eigenaar van
Riemer & Walinga Boekverkoopers
te Ermeloo

INFORMATIE

Elke veertien dagen wordt op zaterdag een ronde in het ND en het FD geplaatst. U kunt uw oplossing insturen met het formulier hierboven of per briefkaart zonder envelop aan:
C. Wiegel, Raadhuishof 36
2651 JJ Berkel en Rodenrijs.
Mailadres: scrabble@walinga.org.

SPELREGELS

De spelregels die voor dit spel gelden wijken niet erg af van de normale spelregels.
Er zijn wel wat erxtra regels omdat we
online spelen.
U kunt ze HIER lezen.


| This site is not affiliated with the trademark holders. | Scrabble® Brand Crossword Game is a registered trademark of Hasbro, Inc. and J.W. Spear & Son PLC. |


Ontwerp, Bouw en Onderhoud:
Ontwerpstudio RIEMER