WOORD INZENDEN


Naam:*

Woonplaats:*

E-Mail*


Woord:*

Startpositie:*

Richting:*Opmerking:

 

SPEL 15

RONDE 9

BORD-9.png

De meerderheid stuurde BOTSEN of BOSTEN (VC13) in en kregen 40 punten. BONDSWET hadden ze over het hoofd gezien. Gelegd vanaf HK2 leverde het 67 punten op (alle 7 letters kwijt).

Een van de trouwste deelneemsters stuurde ook BOTSEN in, en deelde haar gevoelens over woorden die net niet konden of door de OSWL niet goedgekeurd werden. Ze schreef: ‘Toen ik de letters door elkaar schudde kwam er al gauw WENSBOT uit. Maar dat mag niet, de SWL kent alleen wensbotJE. Dat blijkt van een vogel te komen. Maar zeg nou zelf: een struisvogel zal toch zeker een WENSBOT hebben? En als je de vrijliggende O erbij neemt: kijk eens, WENSBOOT. Hoe toepasselijk, het is bijna 5 december. Maar ook wensboot wordt afgekeurd. Dan BOOTWENS maar, in ons waterrijke landje zijn er veel mensen die graag in een eigen boot het water op willen. Of denk eens aan al die vluchtelingen aan de kust van Afrika. Allemaal met een bootwens. Maar ook dat mag niet van de SWL. Ik pleit voor aanpassing bij een volgende druk! Al deze woorden BOTSEN met mijn taalgevoel!’ (Dankjewel, Annie, voor deze ontboezeming, maar jammer dat je BONDSWET niet tegenkwam in al je lettergeschud.)

‘Wensbotje’. Prachtig woord, hoewel er iets van de geur van bijgeloof aan zit. En misschien is het juist dat wel waarom een struisvogel geen wensbot produceert. Immers, het is een botje van een kip (of een andere hoenderachtige vogel en misschien ken je het bij het ontleden van een kip uit de oven) in de vorm van een Y. Trek je het met z’n tweeën uit elkaar dan mag degene die het grootste stuk heeft een wens doen, zo is het bijgeloof. Ik zie dat niet gebeuren bij een struisvogel (nog afgezien van het feit dat dat geen ‘hoender’ is). Kortom ‘wensbotje’ is een zogenaamd diminutivum tantum, een woord dat alleen maar in de verkleinvorm voorkomt. Zoals ‘watje’ in de zin van ‘Hij is een watje.’ Je kunt niet zeggen: ‘Hij is een wat.’ Dat kun je wel zeggen, maar dan zijn er ook nog … en een ? nodig om er een zinnige zin van te maken: ‘Hij is en … wat?’

Geen ruimte meer voor de overige inzendingen. Niet erg deze keer? Verder met ADFORUX. En vergeet het maar dat u alle letters weer kunt uitleggen… denk ik.

CONTACT

Over Scrable:
scrabble@walinga.org

Over de website:
johan@riemer.nl

Heerco Walinga is eigenaar van
Riemer & Walinga Boekverkoopers
te Ermeloo

INFORMATIE

Elke veertien dagen wordt op zaterdag een ronde in het ND en het FD geplaatst. U kunt uw oplossing insturen met het formulier hierboven of per briefkaart zonder envelop aan:
C. Wiegel, Raadhuishof 36
2651 JJ Berkel en Rodenrijs.
Mailadres: scrabble@walinga.org.

SPELREGELS

De spelregels die voor dit spel gelden wijken niet erg af van de normale spelregels.
Er zijn wel wat erxtra regels omdat we
online spelen.
U kunt ze HIER lezen.


| This site is not affiliated with the trademark holders. | Scrabble® Brand Crossword Game is a registered trademark of Hasbro, Inc. and J.W. Spear & Son PLC. |


Ontwerp, Bouw en Onderhoud:
Ontwerpstudio RIEMER